Plaće medicinskih sestara – sučeljavanje Anice Prašnjak i Sande Alić
  • 8. listopada 2019.

Izvor: hrt.hr

Je li došlo do konačnog raskola među medicinskim sestrama i osobljem zbog povećanja plaća od 12%? Je li to obmana i poniženje vlastite struke i je li povećanje plaća od 45 kuna sramota kako kažu iz inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva. U Studiju 4 o tome su govorile Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i Sanda Alić iz inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva.

Na pitanje je li se moglo bolje ispregovarati, Prašnjak kaže da su pregovori trajali skoro godinu dana, a ispregovarano je povećanje od 5% kroz temeljni kolektivni ugovori i 3, 4% kroz granski kolektivni ugovor. Pojasnila je da povećanjem od 3% na uvjete rada probijen plafon, smatra da nije dovoljno, tražili su više i ponavljaju da slijedi nastavak borbe i pregovora. Napomenula je da su 4% za život i zdravlje ljudi imali samo liječnici, sada su se izborili da to povećanje dobiju i drugi zdravstveni djelatnici.

Alić se čudi da u godinu i pol nije ispregovarano više od 3%, pojasnila je zašto nije točno da je u ovoj godini ispregovarano povećanje 12% – tu su spomenuti 5% na osnovicu plaće i 7% na dodatak, što se ne može zbrajati. Naglasila je da sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nemaju niti taj dodatak. Dodala je da na svojoj plaći ne osjeti 28-godišnji rad sindikata koji, kako kaže, mukotrpno radi za sestre.

Prašnjak se nadovezala da platne liste treba uzeti i gledati unazad 20 godina i treba postaviti pitanja od kada postoje kolektivni ugovori, od kada se pregovara, kakve su bile brojke, te smatra da se može zbrajati 5% + 7% koje je Alić spomenula.

Zbrajanje krušaka i jabuka

Prašnjak je pojašnjavala zašto se to dvoje može zbrojiti, Alić je rekla da se kruške i jabuke ne miješaju. Njezin stav je da to Vlada nije dala samo tako, već da su to sindikati ispregovarali teškom borbom.

– Kruške i jabuke se u ovom trenutku moraju zbrajati jer one donose naše plaće, rekla je Prašnjak. Dodala je da kolegice s terena javljaju povećanja, koja pak ovise o prirezima, doprinosima, olakšicama, od 300 do 600 kn.

Alić kaže da je 5% sramotno malo, trebali su inzistirati na povećanjem od 25%. Za primjer je navela da otkad je Rumunjska povećala plaće svojim medicinskim sestrama, one se masovno vraćaju iz Irske. Iznijela je podatak iz Irske gdje je godišnja plaća medicinske sestre 57.000 $, a u Hrvatskoj 10.000 $; na 100.000 stanovnika je 1.161 medicinska sestra, kod nas je 144.

– Gospođa Prašnjak i gospodin Plenković govore da su zadovoljni i da je situacija idealna, a narod je na ulici – 16.000 sestara se pobunilo, a to je skoro svaka sestra.

Prašnjak kaže da se nisu pobunile sve sestre koje su na Facebooku, već su samo pratitelji određene grupacije. Ne smatra da je ispregovaranih 5% ponižavajuće, kaže da se tražilo 19% u odnosu na rast u privredi i da se moraju znati odnosi – privreda je ta koja donosi BDP. Kaže da tu nisu samo medicinske sestre, tu je 11 sindikata, a što se tiče granskog kolektivnog ugovora, kaže da je povećano s 4% na 8%, što smatra bazom da se može ići dalje.

Alić: Zastrašivanje uoči prosvjeda i popisi prosvjednika

Alić kaže da se sestre masovno iščlanjuju iz sestrinskog sindikata i ulaze u novi sindikat. Kaže da su ovaj vikend imali na stotine upita kako se ispisati iz sestrinskog sindikata. Dodaje da je obaviještena da je KBC Osijek dobio naputke od ministra da sazovu sastanke glavnih sestara i da se popiše tko je bio na prosvjedu. Kaže da su prije prosvjeda bili pod jako velikim pritiscima, kolegice su bile zastrašivane, za primjer je navela bolnice u Karlovcu u Gospiću.

Prašnjak kaže da ona nema takve informacije, te da ne može znati što se događa po bolnicama i jesu li ti navodi točni ili ne. Kaže da je njezin sindikat dao podršku da će izvidjeti kakva će biti situacija, Alić je rekla da to nije istina. Prašnjak je objašnjavala gdje je nastao problem.

Alić je rekla da je u 4 mjesecu pokrenula online peticiju za povećanje plaća od 25%, u 2 tjedna su prikupili 9.000 potpisa, Prašnjak ju je tada pozvala na sastanak gdje joj je iznijela sve svoje zahtjeve i stavove. Tada su pregovori bili u tijeku, a kada je krajem kolovoza vidjela da se ništa neće ispregovarati, krenula je u akciju, a Facebook joj je bio jedini instrument, odgovorno tvrdi da iza nje ne stoji niti jedna politička opcija. Kada je sve pokrenula, molila je Prašnjak da ju podrži, ali nikada nije dobila odgovor.

– Na Markovu trgu su bili članovi njezinog sindikata, ali ona ne prepoznaje što joj članstvo misli i ostat će zapamćena kao jedina sindikalna čelnica koja je išla protiv svoga članstva, rekla je Alić.

Prašnjak: Bez potpore u borbi za povećanje

Prašnjak odgovara da nisu išli protiv svog članstva i napomenula je da Alić nije podržala u borbi za povećanje od 7% jer oni žele 25%. Onima kojima je sramotno prihvatiti povećanje od 3 ili 4%, poziva da ga se odreknu – računovodstvo je otvoreno svima i neka se odreknu svega što su sindikati ispregovarali.

– Sve je idealno, a 16.000 sestara je protiv toga i došle su sestre iz cijele zemlje, rekla je Alić.

Osvrnule su se i na prekovremeni rad koji se ne plaća kako treba, Prašnjak i Alić su se porječkale – Alić smatra da su odmah trebali reagirati, Prašnjak tvrdi da jesu, optužila je Alić da laže.

Alić je iznijela niz primjera, na što je Prašnjak rekla da joj može iznijeti koliko god primjera hoće, ali da nju ne zanimaju primjeri iz Irske jer mi živimo u Hrvatskoj – Alić je iznijela nekoliko primjera iz hrvatskih bolnica, a ne iz irskih.

Prašnjak je rekla da, što se tiče prekovremenog rada, je sindikat kroz tužbe sredio nered. Kaže da nije sindikalna povjerenica niti jedne stranke, a najviše ju je povrijedilo pisanje, nekorektnost i neetičnost grupe koja se bori za boljitak sestrinstva.

– Mi medicinske sestre bi trebale biti etične, znati se ophoditi ne samo sa svojim kolegicama, nego i pacijentima. Pogledajte što ja doživljavam osobno, rekla je.

Prijetnje

Alić se nadovezala da su sestre etične i da se znaju ophoditi. Prašnjak je povisila ton i rekla da su joj poručili da bi ju jako voljeli propustiti kroz svoje šake i ruke, da bi joj voljeli pritegnuti maramu oko vrata. Kaže da su to samo blagi navodi onoga što su joj pisali.

Alić apsolutno ne podržava takvu komunikaciju i ne zna tko je Prašnjak to pisao. U njezinoj grupi se komunicira samo etično i pristojno, drugačije komentare odmah brišu. Ispričala se Prašnjak ako joj je to napisao netko iz njezine grupe, u što sumnja.

Prašnjak kaže da se bore za veće plaće i vjeruje da će pronaći zajednički jezik i staviti glave skupa jer razjedinjavanje neće donijeti ničemu. Alić kaže da bi bila najsretnija kada bi se 30.000 sestara udružilo u jedan sindikat – ona nije za dijeljenje, već za zajedništvo.